|
Forum dla uczestników Małopolskiego Konkursu Języka Polskiego
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
caffeine Weteran

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sob Gru 11, 2010 11:27 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
goskaaaaa Bywalec
|
Wysłany: Nie Lut 06, 2011 15:06 Temat postu: |
|
|
Warto tu zwrócić uwagę na to, że dla Skawińskiego podróż jest ucieczką od problemów, jednak jak wiemy ucieczka nie jest rozwiązaniem, więc każda zmiana miejsca przynosi nowy problem, od którego bohater znowu ucieka... i tak w kółko. Ma nadzieje, że na latarni nie spotka go już żaden problem i nie będzie musiał od niego uciekać i dlatego tam się udaje...
ale to tylko taka moja percepcja... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Amon_Amarth Nowy użytkownik
|
Wysłany: Wto Lut 22, 2011 10:11 Temat postu: |
|
|
Ja myślę że to nie ucieczka, tylko nieustanna walka. On się nie poddał i to jest tu chyba dość ważne. walka do końca. Porównajmy go z Odysem- obaj chcieli wrócić do swojego kraju (do Itaki, do Polski). Oni dwaj tułali się po świecie i jak wiemy, nie mogli wrócić do Ojczyzny. Żaden z nich ostatecznie nie zapomniał o swoim celu, choć wiemy, że były momenty, w których ich wola ulegała zachwianiu. Różnicę natomiast widzę w aspekcie celu: Odys cel osiągnął, wrócił do domu. A Skawiński?? Tego nie wiadomo. Jest duże prawdopodobieństwo, że jednak nie, co można wywnioskować na podstawie obranego przez niego kierunku drogi na Po zwolnieniu ze służby Latarnika i po tym, że na końcu książki jest on stary. Ojczyznę ma w swoim sercu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Schokolade Stały bywalec

|
Wysłany: Wto Lut 22, 2011 19:41 Temat postu: |
|
|
Nie jestem pewna, czy Skawiński tak bardzo walczył. On tylko po prostu chciał mieć święty spokój... Chciał mieć kontrolę nad własnym życiem. Praca latarnika miała być ucieczka od problemu tułaczki (tu się zgadzam z Goskąąąą). |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dakota Weteran

Dołączył: 05 Paź 2010 Posty: 624 Skąd: z nikąd, ludzie, z nikąd...
|
Wysłany: Wto Lut 22, 2011 19:41 Temat postu: |
|
|
Był człowiekiem szukającym swego celu, przystani, co odróżniało go od Odyseusza. lepiej o tym pamiętac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
werelokholms Weteran
|
|
Powrót do góry |
|
 |
werelokholms Weteran
|