|
Forum dla uczestników Małopolskiego Konkursu Języka Polskiego
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Muerte Bywalec

|
Wysłany: Nie Paź 07, 2012 18:22 Temat postu: Jakie zadania mogą się pojawić...? |
|
|
I tu pytanie do tych, co brali udział w konkursie w ubiegłych latach...
Jak myślicie jakie zadania na temat "Pana Wołodyjowskiego" mogą się pojawić?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Nie Paź 07, 2012 18:22 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukaszek Gość

|
Wysłany: Nie Paź 07, 2012 21:29 Temat postu: |
|
|
no cóż, pytanie właśnie do tych, co byli: pamiętacie zadanie z "Faraona" z zeszłego roku - było ono ostatnie na ostatniej stronie i najtrudniejsze - wymienić 'o czym rozmawiał' po 3 rzeczy do 2 osób. To była tragedia, a ponieważ na szkolnych etapach są pytania o szczegóły i bardziej właśnie na wiedzę po przeczytaniu książki to i tego można się spodziewać w tym roku.
Było też takie, że cytaty o postaciach z książki i napisać, kto to był. Tyle, że to było łatwe.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
angrylion Bywalec
|
Wysłany: Pon Paź 08, 2012 14:49 Temat postu: |
|
|
w wierszu Przybosia "Póki my żyjemy" będą pewnie kładli nacisk na środki stylistyczne... a co do wołodyjowskiego, to mam nadzieję, ze nie będą sie pytali o kontekst historyczny czy coś : o |
|
Powrót do góry |
|
 |
Queen121 Stały bywalec
|
Wysłany: Pon Paź 08, 2012 19:50 Temat postu: |
|
|
Myślę, że mogą kazać opisać polską szlachtę na podstawie "Pana Wołodyjowskiego" lub coś w tym stylu. Postaram się umieścić notatki na ten temat w omówieniach. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Belaa230 Nowy użytkownik
|
Wysłany: Czw Paź 11, 2012 18:17 Temat postu: |
|
|
Łukaszek-"faraon" rzeczywiscie mimo banalnosci zadania sprawiał najwięcej kłopotów dlatego też mysle ze moze pojawic sie coś w tym stylu, na 100 % będzie pytanie o budowe zewnetrzna wiersza tzn. podzial na zwrotki, wersy , epitety metafory i co maja one na celu-szkoda ze wierszy jest tak duzo wlasciwie nie wiadomo ktory wezmą na zadania pod wzgledem wlasnie budowy dlatego lepiej przeanalizowac w ten sposob wszystkie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monia.. Stały bywalec

|
Wysłany: Sob Paź 13, 2012 18:02 Temat postu: |
|
|
Tak sobie myślę, że może też się pojawić zadanie, gdzie do napisania będzie przysięga Wołodyjowskiego i Ketlinga, lub przemowa na pogrzebie Wołodyjowskiego. Jak Wy myślicie?
I również wydaje mi się, że może się powtórzyć typ zadania z ubiegłego roku. Ale nigdy nic nie wiadomo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Muerte Bywalec

|
Wysłany: Nie Paź 14, 2012 18:26 Temat postu: |
|
|
Myślę, że zadanie o przysiędze może się pojawić... Właściwie sama nie wiem na co tutaj zwracać uwagę, ciężko pamiętać wszystko bo książka jest obszerna i zawiera wiele rzeczy... że tak powiem akcja ciągle się zmienia ;/
Co do wierszy to na pewno będą pytać o budowę, nie wierzę żeby nie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Queen121 Stały bywalec
|
Wysłany: Czw Paź 18, 2012 16:03 Temat postu: |
|
|
Być może zadania będą miały coś wspólnego z tematem konkursu. Przypominam, że nosi on nazwę ,, Historio, ty żarłoczny micie", a etap szkolny to ,,Narodowe mity". |
|
Powrót do góry |
|
 |
angrylion Bywalec
|
Wysłany: Czw Paź 25, 2012 17:00 Temat postu: |
|
|
Jutro się okaże : ) |
|
Powrót do góry |