|
Forum dla uczestników Małopolskiego Konkursu Języka Polskiego
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
oluka1130 Nowy użytkownik
|
Wysłany: Pią Paź 17, 2014 15:04 Temat postu: Omówienie |
|
|
Hej, wspominałam, że dodam tu coś o Odysei. Mam krótki plan, orientacyjny, niedopracowany, ale przyda się. Starałam się wypisywać najważniejsze wydarzenia. Na razie dwie księgi. Może pomoże wam zrozumieć to, o czym czytacie ;> jak macie jakieś uwagi, spostrzeżenia, czy zauważycie, że coś pomyliłam, to mówcie od razu!
Księga I
1. Wszyscy bogowie zbierają się na Olimpie, rozmawiają o śmierci Ajgista zabitego przez Oresta – syna Agamemnona. Zeus mówi, że przestrzegał Ajgista przed porwaniem małżonki Agamemnona.
2. Rozmowa Zeusa i Ateny o Odyseuszu, który obecnie przebywa u nimfy Kalipso.
3. Postanowienie o powrocie Odyseusza. Atena planuje wyprawienie Telemacha (syna Odyseusza) w podróż, by dowiedział się czegoś o losach ojca.
4. Atena w postaci Mentesa przychodzi do zamku Odysa, jest biesiada – uczta dla zalotników Penelopeji, rozmawia z Telemachem (Atena jako Mentes opowiada o sobie, przekonanie o powrocie Odysa, przekonuje Telemacha do wyjazdu), wiec, na którym Telemach powiadamia Greków o wyjeździe w celu znalezienia informacji o ojcu.
5. Atena odchodzi. Telemach wraca do gości. Pieśń o powrocie spod Troi
6. Telemach nieudolnie wypędza zalotników
7. Rozmowa z przywódcą zalotników o tajemniczym gościu – Mentesie i o przyszłości Telemacha – będzie królem?
8. Wszyscy idą spać
Księga II
1. Rozpoczęcie wiecu przez syna jednego z załogi Odysa – Ajgyptiosa. Telemach skarży się na spustoszenie jego domu przez zalotników Penelopy
2. Antinoj (przywódca zalotników) mówi o sposobie matki Telemacha na uniknięcie zaślubin z kimkolwiek – postawiła warunek, że zrobi to dopiero po uszyciu sukni, a co noc pruje to, co zrobiła w ciągu dnia. Jeśli Penelopa nie znajdzie sobie męża wśród Greków, to zalotnicy nie odpuszczą
3. Wróżbita Heliterses tłumaczy znak (bójka orłów nad głowami tłumów podczas wiecu) = Odys wróci po 20 latach i zrobi porządek w domu, zalotników czeka zagłada
4. Inny wróżbita wyśmiewa swojego poprzednika, Telemach mówi o swojej wyprawie, Mentor negatywnie wypowiada się o zalotnikach, Odys ich ukarze. Lejokrit karci Mentora
5. Koniec wiecu, Telemach wzywa Atenę, która go później motywuje, by mimo wszystko wyruszył w podróż i nie przejmował się gachami
6. Telemach pewny siebie w rozmowie z Antinojem
7. Przygotowania Telemacha do podróży. Atena, przyjąwszy postać Telemacha, organizuje łódź i załogę
8. Atena uśpiła zalotników, by mogła spokojnie działać, Telemach z załogą wyniósł z domu jedzenie i wszystkie potrzebne rzeczy. Wyruszają w podróż, Atena jest z nimi cały czas (noc). |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pią Paź 17, 2014 15:04 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
haardness Stały bywalec

|
Wysłany: Pon Paź 20, 2014 20:12 Temat postu: |
|
|
Dziękuję z pewnością się przyda tym bardziej, że Odyseja jest dla mnie najcięższą lekturą w tym etapie :C |
|
Powrót do góry |
|
 |
Eneu33 Gość
|
Wysłany: Pon Paź 27, 2014 20:06 Temat postu: |
|
|
Wypisałam sobie po kolei przygody, jakie odbył Odyseusz Może komuś się to przyda
1. Nimfa Kalipso (Ogigia) - chciała, aby został jej mężem.
2. Kaukonowie/ Kikonowie- zburzenie miasta Ismaros.
3. Kraina Lotofagów- załoga Odysa została poczęstowana kwiatami lotosu i zapomniała o celu podróży.
4. Ziemia Kuklopów/ Cyklopów.
5. Bóg wiatrów Eol/ Ajol- podarowanie złych wiatrów zamkniętych w skórzanym miechu. Towarzysze Odyseusza rozwiązali miech, sądząc, że są w nim ukryte skarby. Skutkiem było przeniesienie załogi z powrotem do krainy Eola.
6. Wyspa Lajstrygonów- spotkanie córki Antifa.
7. Bogini Kirke- wyspa Ajoi - czarodziejka zmieniała towarzyszy Odyseusza w świnie i zapędziła je do chlewu.
8. Odbycie podróży do Hadesu- ujrzenie wielu zmarłych dusz: Elepenor ( prosi o wyprawienie pogrzebu), matka Odysa- Antikleja, Tejresjasz( przepowiedział Odysowi, że wróci pewnego dnia do domu, że na wyspie Heliosa nie może tknąć żadnego wołu, że umrze w późnej starości na morzu), Agememnon, Achilles, Ajas, Minos, Orion, Tityos, Tantel, Syzyf, Herakles.
9. Kraj Syren.
10. Skylla/ Scylla i Charybda.
Skylla była szkaradną bestią o dwunastu łapach i sześciu głowach, zamieszkiwała jaskinie.
Charybda siedziała pod drzewem figowym, połykała morze.
11. Wyspa Heliosa (Trinakia) - przez nieuwagę Odyseusz wraz z załogą zabija woły Heliosa. Kara dopada ich dopiero na morzu, gdzie w ich statek trafia piorun. Odys uchodzi z zyciem, dryfując na belce.
12. Ogigia ( nimfa Kalipso)- tu Odys kończy swoją opowieść.
Jeżeli coś jest niezgodne z tekstem, piszcie.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
75%sołmacz Stały bywalec
|
Wysłany: Sob Lis 01, 2014 22:28 Temat postu: |
|
|
Mógłby ktoś opisac moment rozstania Odysa z Kalypso? może się przydać ;D |
|
Powrót do góry |
|
 |
jhonsmith Gość
|
Wysłany: Wto Mar 10, 2015 10:54 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj z kolei skupiłam się na drugiej roślinie, czyli na tej kwitnącej gałązce koło Demeter. Myślę, że jest to kwitnący migdałowiec, ponieważ jego kwiaty są biało-różowe jak to zawsze się dzieje wraz z nadejściem wiosny. Symbolika też na to wskazuje (nowe życie, wiosna, nadzieja).
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Wto Mar 10, 2015 10:54 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |