Forum Forum dla uczestników Małopolskiego Konkursu Języka Polskiego Strona Główna Forum dla uczestników Małopolskiego Konkursu Języka Polskiego

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wyjścia i powroty.
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Forum dla uczestników Małopolskiego Konkursu Języka Polskiego Strona Główna -> HYDE PARK 2010/2011
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
honorata
Nowy użytkownik

PostWysłany: Sro Wrz 08, 2010 19:28    Temat postu: Wyjścia i powroty. Odpowiedz z cytatem

Witam, chciałabym zwrócić Waszą uwagę na fakt, że tematyka utworów tegorocznego konkursu owszem, dotyczy motywu podróży, ale raczej koncentruje się na POWROTACH, a nie WYJŚCIACH. Wystarczy chociażby przywołać w tym miejscu postać Kaspiana. Owszem, podobnie jak Mojżesz wędrujący ze swoim ludem do Ziemi Obiecanej płynie ze swoimi poddanymi do Krainy Aslana, ale przecież tak jak biblijnemu bohaterowi i jemu uniemożliwia się osiągnięcie celu. Kaspian otrzymuje przecież od Aslana nakaz POWROTU. Lewis kładzie nacisk na zaufanie i całkowite posłuszeństwo Bogu. To podstawowe fundamenty wiary. Niezwykle ważny jest przy tym wolny wybór człowieka. Wolny i świadomy. WIARA NIGDY NIE JEST ŻEGLOWANIEM W NIEWIADOMYM KIERUNKU. Kaspian w pewnym momencie zostaje o tym pouczony przez Gwiazdę. Nikogo nie powinno się pouczać do pójścia nieznaną drogą.
Tyle na razie. Pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 19:28    Temat postu:

Powrót do góry
Maadziaa
Weteran

PostWysłany: Sro Wrz 08, 2010 20:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobrze powiedziane Wink. Zastanawiam się, czy sama na to wpadłaś? Wink
Powrót do góry
pandora
Stały bywalec

PostWysłany: Pią Wrz 10, 2010 15:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sama to wymyśliłaś? Jeśli tak to gratuluję, masz ciekawy, taki świeży punkt widzenia.
Powrót do góry
honorata
Nowy użytkownik

PostWysłany: Pią Wrz 10, 2010 18:37    Temat postu: Mój blog. Odpowiedz z cytatem

Witam, wczoraj postanowiłam założyć blog konkursowy. Oto jego adres:
www.odyska.blog.onet.pl
Zapraszam i pozdrawiam.
Powrót do góry
Maadziaa
Weteran

PostWysłany: Pią Wrz 10, 2010 18:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak będę miała czas to może zajrzę...ale wciąż nie odpowiedziałaś na pytanie mnie i Pandorze Wink.
Powrót do góry
honorata
Nowy użytkownik

PostWysłany: Pią Wrz 10, 2010 20:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam! Tak zwyczajnie i po prostu jestem polonistką. Uczę w gimnazjum i właściwie do założenia bloga i zabrania głosu na forum namówili mnie moi uczniowie. Chciałam występować incognito, ale jakoś głupio mi było udawać przed Wami gimnazjalistkę. Honorata to moje drugie imię (oznacza z łaciny "poważna", "czczona"), ale mimo uprawianego zawodu poważna nie jestem :)
Pozdrawiam.[/b]
Powrót do góry
Maadziaa
Weteran

PostWysłany: Sob Wrz 11, 2010 08:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aha, teraz już wszystko rozumiem Wink. A jak się mamy do Ciebie zwracać? Pani Honorato, czy też tak jak dotychczas ?? Wink
Powrót do góry
Lawenda
Stały bywalec

PostWysłany: Sob Wrz 11, 2010 09:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witamy - przyda nam się ktoś doświadczony Smile
Powrót do góry
honorata
Nowy użytkownik

PostWysłany: Sob Wrz 11, 2010 09:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zwracajcie się do mnie tak jak dotychczas. Przecież nie jesteście moimi uczniami Smile Poza tym mam do swojej osoby duży dystans (chociaż bardzo pilnuję, by nie zmniejszać go w relacjach z podopiecznymi Smile. Pozdrawiam Was sobotnio. Wieczorem kolejne przemyślenia na temat konkursu.
Powrót do góry
Maadziaa
Weteran

PostWysłany: Sob Wrz 11, 2010 09:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się z Lawendą Smile. I dziękuję, że jesteś Smile. Chociaż tak trudno mi się do nauczycielki zwracać "na Ty", ale jakoś się przyzwyczajęWink.
Powrót do góry
pandora
Stały bywalec

PostWysłany: Sob Wrz 11, 2010 15:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Muszę się przyzwyczaić do mówienia nauczycielowi na "ty". Dzięki, że poświęcasz nam swój czas.
Powrót do góry
honorata
Nowy użytkownik

PostWysłany: Sob Wrz 11, 2010 18:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Dzisiaj parę zwrotów frazeologicznych, które swoje źródło posiadają w lekturach tegorocznego konkursu. Ich znaczenie wyjaśniam za Władysławem Kopalińskim i jego "Słownikiem mitów i tradycji kultury" oraz "Małą encyklopedią kultury antycznej" PWN.
Oto one:
- syn marnotrawny - nawrócony grzesznik;
- wierna jak Penelopa - wzór wierności i dozgonnej miłości małżeńskiej;
- wyprawa po złote runo - wyprawa po skarb;wyprawa po rzecz kuszącą, ale bardzo trudną do zdobycia;
- znajdować się między Scyllą i Charybdą - niebezpieczeństwo grożące na z obu stron, sytuacja bez wyjścia;
- powrót do Itaki - powrót do swojego domu, do ojczyzny;
- odyseja - trudny powrót; podróż długa, obfitująca w przygody;
- syreni śpiew - śpiew urzekający, uwodzący, niebezpieczny;
- dar Cyklopa - odroczenie kaźni, męki;
- praca, robota Penelopy - praca długa, bezcelowa, niekończąca się;
- między ustami a brzegiem pucharu - pomiędzy chęcią a spełnieniem (jeden z zalotników Penelopy czując się zwycięzcą walki o jej względy, podniósł do ust puchar wina, by to uczcić; wtedy Odys przebił mu gardło strzałą);

Na pewno znaleźć można w konkursowych tekstach wiele innych frazeologizmów (zwłaszcza w "Odysei"), więc jeszcze do nich wrócę. Warto znać podział związków frazeologizmów na wyrażenia (w jego centrum znajduje się rzeczownik, brak czasownika) i zwroty (w centrum - czasownik). Poza tym można spodziewać się tabeli, w której się one znajdą. Trzeba w niej zapisać pochodzenie frazeologizmu, podać znaczenie dosłowne i przenośne).
Pracowałam kiedyś w szkole podstawowej z podręcznikiem "To lubię" Wydawnictwa Edukacyjnego z Krakowa. Mam podejrzenia, że redagujące go osoby "maczają palce" w opracowywaniu regulaminu i zadań konkursu. Dowód - podręcznik do klasy VI z roku 1996 proponuje rozdział 5. "A droga wiedzie w przód i w przód". W nim teksty Tolkiena, reprodukcja obrazu "Argo" L. Costy (nawiązuje do mitu o Argonautach), mit o Jazonie, W rozdziale 7. "Tam, gdzie moja Itaka "Przypowieść o synu marnotrawnym", fragment przygód Odyseusza.
Bardzo lubiłam "To lubię" :), ale po reformie oświatowej przeniosłam się do gimnazjum i niestety, nie miałam możliwości zaproponowania moim uczniom tych podręczników, bo już ktoś inny wybrał je w nowej szkole za mnie. Na szczęście mam jeszcze poradniki metodyczne do tamtych sprzed kilkunastu lat. W przyszłym tygodniu będę miała więcej czasu, to do nich zaglądnę i podzielę się Wami tym, co może się przydać w konkursie. A może ktoś z Was korzysta z tych podręczników?
Jeszcze raz pozdrawiam :)

[/i]
Powrót do góry
pandora
Stały bywalec

PostWysłany: Sob Wrz 11, 2010 21:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja korzystam: )
Powrót do góry
Maadziaa
Weteran

PostWysłany: Nie Wrz 12, 2010 09:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja korzystałam w szkole podstawowej, ale teraz naprawdę nie wiem, co z nimi zrobiłam Sad. Podejrzewam, że są na strychu, ale zanim bym to sprawdziła, to trochę by czasu zeszło, a w końcu mogłoby się okazać, że wcale ich tam nie ma Smile. Ale poszukam w tygodniu, jak tylko będę miała czas. Aha, jeszcze raz muszę napisać, jak bardzo się cieszę, że mamy tu na forum Honoratę Wink. Wydaje mi się, że to, co my tutaj do tej pory wklejaliśmy, nie może się równać z tym, co Ty tu dla nas zamieszczasz, albo przynajmniej nie wszystko. A swoją drogą, ile Twoich wychowanków bierze udział w tym konkursie? I nie mają Ci za złe, że nie pomagasz tylko im, ale także nam? Wink
Powrót do góry
honorata
Nowy użytkownik

PostWysłany: Nie Wrz 12, 2010 10:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Absolutnie nie mają mi za złe, sami przecież z tego forum korzystają Smile Spotykamy się trzy razy w tygodniu (dwa razy o 7.30 0 raz po dwie godziny lekcyjne), ale wiadomo, że to mało. Tego, co umieszczam tutaj, już z nimi nie omawiam. Dzięki forum mamy więcej czasu na inne zagadnienia, zwłaszcza na ćwiczenia redakcyjne związane z różnymi formami wypowiedzi. Mam w tym roku szóstkę konkursowiczów (cztery dziewczyny i dwóch chłopców). Dziewczyny, jeżeli kiedykolwiek korzystałyście lub korzystacie z podręczników "To lubię", jesteście szczęściarami. Nauczyciele się ich boją, że za ambitne, więc Wasi poloniści są na pewno wyjątkowi (nie odmawiając niczego tym, którzy wybrali inny podręcznik Smilem. Korzystają z opracowanych dla nich poradników metodycznych, a w nich wiele kapitalnych pomysłów, dzięki którym mogą Wam pomóc w przygotowaniu się do konkursu.
Jestem przekonana, że i w tym roku ulubioną formą sprawdzania Waszych umiejętności będą tabele. Może będą w nich pytać o bohaterów, miejsce, do którego zmierzali, cel podróży, przeszkody stawiane im na drodze, spotykane osoby, motywy wyruszenia. Na wszelki wypadek opracujcie sobie taką.
Pozdrawiam niedzielnie, z prośbą, byście oczywiście poczytali coś dzisiaj, ale też wyszli na spacer i popatrzyli na zielone (znajomy leśnik zdradził mi, że ma to zbawienny wpływ na nasze samopoczucie i intelekt). Poza tym nie zapominajcie, że powoli zielone wybarwia się na rude, złociste i brązowe. Jesień zna się na kolorach i strojnisia z niej nie lada. Możecie również wąchać jabłka. Balzakowi podobno pomagały przy pisaniu. A jak się już ich nawąchacie, to zjadajcie je w nieograniczonych ilościach. To kopalnia witamin i błonnika ! Smacznego!
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Nie Wrz 12, 2010 10:45    Temat postu:

Powrót do góry
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Forum dla uczestników Małopolskiego Konkursu Języka Polskiego Strona Główna -> HYDE PARK 2010/2011 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4
Skocz do: