Forum Forum dla uczestników Małopolskiego Konkursu Języka Polskiego Strona Główna Forum dla uczestników Małopolskiego Konkursu Języka Polskiego

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

wielkie zmierzchowe kontrowersje
Idź do strony 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum dla uczestników Małopolskiego Konkursu Języka Polskiego Strona Główna -> HYDE PARK 2009/2010
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ascondinti
Weteran

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 19:22    Temat postu: wielkie zmierzchowe kontrowersje Odpowiedz z cytatem

Proszę bardzo się przenieść TUTAJ.

A oto moje zdanie :

Dla mnie „Zmierzch” nie jest książką zbyt wysokich lotów i nie krytykowałabym go, gdyby nie zyskał takiej sławy. Jedynie o czym autorka potrafi pisać, to o miłości, no przyznam, można sobie poczytać jako taką-ot, lekką lekturkę na raz. Jednak kiedy autorka postanowiła wprowadzić jakąś wartką akcję, dreszczyk emocji, to według mnie powstał z tego chłam nad chłamami. Całe to Volturi, jakieś Jamesy czy jak im tam było, to dla mnie stek bzdur, jesteś takie pisanie o niczym, bez krztyny wyobraźni. Poza tym Edward mnie irytuje niezmiernie, młody bóg, idealny, silny, piękny, doskonały, niezniszczalny, nie musi spać, jeść, nawet sikać. Mary Sue, brawa. Jedyne co według mnie było udanym pomysłem w tej książce to to, że Jackobowi była ‘przeznaczona’ córka Belli. Tyle. Mało jak na cztery tomy.
Jak dla mnie autorka mogła się nie bawić w wampiry (dla mnie to takie pisanie fantastyki, jak się o fantastyce nie ma pojęcie) tylko napisać po prostu powieść o miłości dziewczyny i chłopaka, którzy z jakiegoś powodu nie mogą być ze sobą, o. I wtedy (może…) byłoby w porządku, miła, sympatyczna lekturka. Ale nie, teraz Meyer to nowa Rowling, nogi z dupy wyrywam jak takie zdania widzę! : )
O.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wysłany: Wto Lis 24, 2009 19:22    Temat postu:

Powrót do góry
emlenka
Weteran

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 19:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rowling przynajmniej ma albo przyzwoitego tłumacza, albo pisze o wiele ładniej niż Meyer.

Ostatnio zmieniony przez emlenka dnia Wto Lis 24, 2009 19:31, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Madziulka
Nowy użytkownik

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 19:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak dla Zmierzch ma swój urok.
Oczywiście, innym może się on nie podobać, mogą go krytykować, ale na pewno nie mają prawa wyśmiewać się i nawet obrażać ludzi dla których przedstawia on jakąś wartość.
Z gustami bowiem się nie dyskutuje.
Gdyby każdy chciał tak robić, to non stop zachłystałabym się ze śmiechu patrząc na te tłumy zapatrzonych w chłopca z blizną na czole, który otwiera drzwi mówiąc "Alohomora".
Powrót do góry
emlenka
Weteran

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 19:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

myślę, że jednak zachłystywałabym.
Powrót do góry
ascondinti
Weteran

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 19:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

emlenka napisał:
Rowling przynajmniej ma albo przyzwoitego tłumacza, albo pisze o wiele ładniej niż Meyer.

Lepiej nie porównujmy tych dwóch autorek ;]. Bo dla mnie nie ma żadnego porównania i niesamowicie(!) irytuje mnie, jak mówi się o 'nowej Rowling', bo to, według mnie, Rowling wręcz ubliża. Nie ma porównania między autorką, która stworzyła piękny, wartościowy świat z ogroooomnie rozbudowaną fabułą i bohaterami, z których każdy coś sobą reprezentuje, ze światem, który jest tak idealnie opisany, że można wierzyć, że istnieje naprawdę, z wieloma wartościami, z yyy powiastką na jeden raz o wampirze, który nie sika i wszystkich innych złych ziomeczkach "zjedzy Bellę, bo ona jest smaaaacznaaaa".
Powrót do góry
Bee
Weteran

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 19:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Ups, przepraszam! Myślałam, że jesteś Robertem Patisonem" mówi za mnie.
Powrót do góry
ascondinti
Weteran

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 19:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Madziulka napisał:
Gdyby każdy chciał tak robić, to non stop zachłystałabym się ze śmiechu patrząc na te tłumy zapatrzonych w chłopca z blizną na czole, który otwiera drzwi mówiąc "Alohomora".

No, tak, to przecież takie żałosne! Tylko uważaj, czasem jest niebezpiecznie się tak zachłystywać bo można się przydusić Smile
Powrót do góry
bu!
moderator

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 19:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Madziulka napisał:

Ależ czemu by nie? Proszę Cię bardzo.

Moje zdanie na temat Zmierzchu, nie fanek Zmierzchu? Cóż, książki nie znam; fragmenty, jakie przeczytałam gdzieś nieopatrznie, skutecznie zniechęciły mnie do sięgnięcia po tę lekturę wybitną nawet w ramach zwykłego zabicia czasu. Film oglądałam - ot, zwykła komedia w stylu amerykańskim, pozująca na coś, czym nie jest.

Dixeram.

plusquamperfectum <3

Ostatnio zmieniony przez bu! dnia Wto Lis 24, 2009 19:51, w całości zmieniany 6 razy
Powrót do góry
ascondinti
Weteran

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 19:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Madziulka napisał:
Z gustami bowiem się nie dyskutuje.

ja tam często dyskutuję z moim gustem Very Happy
Powrót do góry
Captain Obvious
Weteran

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 19:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Madziulka napisał:

A nie można tak robić? Sama przed chwilą stwierdziłaś, że "Z gustami bowiem się nie dyskutuje." (co imho troszeczkę ssie).
Czyli jeśli czyimś upodobaniem/gustem jest wyśmiewanie fanów zmierzchu, pottera, czy czegokolwiek innego, to zgodnie ze swoją tezą nie możesz tego krytykować, ponieważ popadasz w sprzeczność.
Dixi.

Ostatnio zmieniony przez Captain Obvious dnia Wto Lis 24, 2009 19:47, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Madziulka
Nowy użytkownik

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 19:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bu! napisał:
Madziulka napisał:

Skoro uważacie, że można się naśmiewać z upodobań innych to proszę bardzo. To pokazuje tylko i wyłącznie Waszą kulturę i to jak Was wychowano.
Powrót do góry
Captain Obvious
Weteran

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 19:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Madziulka napisał:
bu! napisał:
Madziulka napisał:

Skoro uważacie, że można się naśmiewać z upodobań innych to proszę bardzo. To pokazuje tylko i wyłącznie Waszą kulturę i to jak Was wychowano.

Skoro uważasz, że możesz krytykować moje upodobania do naśmiewania się z innych to proszę bardzo. To pokazuje tylko i wyłącznie Twoją kulturę i to jak Cię wychowano.
Powrót do góry
Madziulka
Nowy użytkownik

Captain Obvious napisał:
Madziulka napisał:

A nie można tak robić? Sama przed chwilą stwierdziłaś, że "Z gustami bowiem się nie dyskutuje." (co imho troszeczkę ssie).
Czyli jeśli czyimś upodobaniem/gustem jest wyśmiewanie fanów zmierzchu, pottera, czy czegokolwiek innego, to zgodnie ze swoją tezą nie możesz tego krytykować, ponieważ popadasz w sprzeczność.
Dixi.

To był tylko przykład ^^ Osobiście nic nie mam do Rowling.
Powrót do góry
ascondinti
Weteran

Madziulka napisał:
bu! napisał:
Madziulka napisał:

Kochana, kto się z ciebie wyśmiewa?
Powrót do góry
ascondinti
Weteran

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 19:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bu! napisał:
Film oglądałam

Very Happy hm.

Madziulka napisał:
Captain Obvious napisał:
Madziulka napisał:

Dixi.

To był tylko przykład ^^ Osobiście nic nie mam do Rowling.

No to chyba sama sobie przeczysz
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Wto Lis 24, 2009 19:51    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum dla uczestników Małopolskiego Konkursu Języka Polskiego Strona Główna -> HYDE PARK 2009/2010 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Następny
Strona 1 z 11
Skocz do: